Gepubliceerd op: februari 17, 2023

Vegan tofu ei

Ik dacht dat ik als vegan nooit meer ei kon eten. Terwijl een aantal van mijn lievelingsgerechten zat ei in. Tijdens het bakken leerde ik al snel dat ik ei kon vervangen (zoals in dit bananenbrood recept) maar ja hoe ga je een ei in scrambled eggs vervangen... Het leek onmogelijk.

Maar ik ga je vandaag leren hoe ik het uiteindelijk heb uitgevogeld met tofu en kala namak!

Vind jij vegan eten nog lastig, zou je graag advies en begeleiding willen, klik dan hier voor meer informatie <<

Ik vind tofu vies, wat nu?

Ik ben opgegroeid in de jaren 90 waar ik wel eens tofu moest eten en ik vond het verschrikkelijk. Niet te eten. En eigenlijk deelt iedereen die ik kende die mening toen ik opgroeide. 

Wat blijkt, net als heel veel dingen die ik at in mijn jeugd, het lag waarschijnlijk niet aan de tofu maar aan de kookkunsten van mijn ouders (oeps als ze dit maar niet lezen) waarschijnlijk lag het ook aan mij, welk kind eet nou graag nieuwe dingen?

Tofu heeft niet zo heel veel smaak, en dat is perfect, dan kun je het namelijk gemakkelijk lekker maken. Met de juiste marinades, kruiden en bakmethodes maak jij ook tofu super lekker. Inmiddels vind ik het een van de meest veelzijdige ingrediënten voor in mijn keuken, wie had dat ooit gedacht. 

Welke tofu moet ik kopen?

Als je dit probleem hebt, mag je heel gelukkig zijn. Dat betekent dat je keuze hebt, de meeste supermarkten verkopen nog steeds alleen maar stevige tofu. Die is perfect voor bakken en wokken. Met deze tofu kun je ook zeker een lekker vegan roerei maken. 

Als je dus geluk hebt vind je in een toko zijde tofu, heerlijk voor koude gerechten, desserts, of zelfs koud roerei. Maar ik bak het niet graag omdat al het vocht er dan uit gaat en het word gewoon prut als ik er scrambled eggs van wil maken. Dus als je zijde tofu kan vinden, koop het hele schap leeg, maar probeer er niet mee te bakken. 

Wat is kala namak?

Kala namak is vulkanisch zout. Het is de zwavel van de vulkaan die kala namak zo speciaal maakt, het proeft namelijk naar ei. Ooit rotte eieren geroken? Inderdaad dat is héél erg zwavelig, maar een heel klein beetje geeft precies de smaak die jij nodig hebt om jouw tofu een meer eierige smaak te geven. 

Kala Namak kun je niet gemakkelijk in de appie kopen, maar je kunt het wel makkelijk online bestellen, hieronder kun je gemakkelijk die ik ook haal bestellen. Oh en het is zout, dus dit is in principe voor altijd houdbaar!1 PORTIES5 MINUTEN

Ingrediënten

Optioneel

 • 1 geroosterde boterham
 • handje rucola
 • 1/2 pepertje

Bereidingswijze

 1. Voordat je de stevige tofu gaat bakken, moet je het vocht eruit persen. Leg het blok tofu op een bord en leg een stapel borden er boven op en laat minstens 10 minuten uitlekken.
 2. Snijd de tofu in grove blokken (we maken het in de pan nog fijner tijdens het roeren).
 3. Verhit een koekenpan.
 4. Bak de tofu in de koekenpan en tijdens het roeren prak je de tofu een beetje klein.
 5. Voeg de edelgist, mosterd, kurkuma en kala namak toe.
 6. Voeg meer edelgist toe wanneer er teveel vocht in de pan zit.
 7. Voeg meer kala namak toe wanneer je de smaak nog niet sterk genoeg vind (maar pas op, begin met een beetje)
 8. Serveer de tofu scrambled eggs met rucola en een gesneden pepertje op een boterham.

Nét wat vaker vegan?

Zonder dat je niks meer mag... Gewoon lekker & gezond eten!

Het nét wat Vaker Vegan Kookboek

 • Leer koken als een Vegan chef!
 • 70+ heerlijke gezonde vegan recepten
 • Vol inspirerende quotes van de grootste denkers
 • Gemakkelijk vaker vegan op jouw tempo
Veilig betalen met ideal creditcard sepa of
net wat vaker vegan kookboek mock up mobiel transparante achtergrond

⭐⭐⭐⭐⭐ (4.5 van de 5) 

70+ vegan recepten
Gezond, lekker en snel vegan koken.

Alles over veganisme
Informatief in Jip en Janneke taal.

Gratis verzending
Boek direct gratis verzonden per e-mail.

100% Digitaal
Beschikbaar op al je apparaten.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

SHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF

EN KRIJG GRATIS DE VAKER VEGAN GIDS

Hoe je gezond en vooral lekker nét wat vaker vegan kan eten

Wat je wel en niet moet doen als startende vegan
+ 10 lekkerste vegan start recepten

Lees ook deze andere artikelen!

>